Bruno Filippi

bruno-filippiDynamitten Taler

Sorgens Føderation

Kun lidt er kendt om Bruno Filippis liv. Han blev født år 1900 i Livorno, Italien, som den ældste af seks brødre. Hans far var typograf. Hans familie flyttede til Milano mens han endnu var barn. I 1915 var han allerede kendt af politiet som beskrev ham som et ”farligt element”. Samme år blev han arresteret ved en anti-militaristisk demonstration; han bar på en varm pistol uden kugler. Han sad en periode i fængsel. Efter krigen, i 1919, udbrød social uro over hele landet. I Milano var der ofte sammenstød med politiet, og Filippi var iblandt oprørerne. I løbet af sommeren begyndte flere unge anarkister, deriblandt Filippi, at angribe deres fjender. En bombe eksploderede ved domstolen; der blev gjort et forsøg på at skade Giovanni Breda, en af de mest magtfulde italienske kapitalister, med svovlsyre, og en bombe eksploderede ved hans hus; en anden bombe eksploderede ved en rig senators hjem.

Den 7. september 1919 var Bruno Filippi på vej op ad trapperne til den bygning som husede ”aristokraternes klub”. Han bar på en bombe, og håbede på at ødelægge dette mødested for byens rigeste. Pludselig eksploderede bomben og dræbte den unge anarkist.

Bruno Filippi var en regelmæssig bidragyder til det individualistisk-anarkistiske blad Iconoclasta! I 1920 samlede bladets redaktører nogle af hans artikler i en pamflet kaldet Bruno Filippis Posthume Skriverier.

(Oversat fra Wolfi Landstreichers introduktion til hans engelske oversætning af Bruno Filippis tekster: The Rebel’s Dark Laughter)

http://theanarchistlibrary.org/library/bruno-filippi-the-rebel-s-dark-laughter-the-writings-of-bruno-filippi